Improvisationsregel 12: Ta hand om varandra

I boken Improv Wisdom beskriver P R Madson 13 regler för att lyckas improvisera, på scen och i livet.

En stå-upp komiker är ensam inför publiken, men improvisatörer måste förlita sig på varandra för att lyckas, både på scenen och i livet. En självisk improvisatör sänker ett stycke. Istället tränar improvisatörer på att vara mycket uppmärksamma på varandra, att ta emot det andra erbjuder och göra vad de kan för att underlätta för andra att synas och lyckas. Då blir det en bra helhet – för alla.


Det passar också precis med min uppfattning om ledarskap, att ledarskap i grunden handlar om att ta ansvar. Grupper fungerar bättre ju fler som tar ansvar för hela gruppen, inte bara för sig själva. Det är själva definitionen på ett högpresterande team, att alla tar ansvar för sig själva, för varandra, och för helheten.

Det kräver förstås att man är beredd att släppa lite på sin egen betydelse, att man bestämmer sig för att resultatet, helheten är viktigast.

Man behöver också vara beredd att släppa sitt kontrollbehov och följa andras initiativ, idéer och behov. Kontroll ersätts med ansvar.

Och så kräver det uppmärksamhet, att verkligen lyssna till och se varandra, höra bortom orden, se bortom ytan.

Det intressanta med att bidra till andra så här, är att det alltid verkar komma tillbaka till en själv på något sätt. Jag kommer att tänka på hur min fru för länge sedan bad mig coacha någon hon kände. Personen kunde inte betala, men var en bra person som min fru tyckte förtjänade stöd att komma vidare i livet. Jag sa ja och vi hade några givande coachsamtal. Efter ett par månader ringde kvinnan och berättade att hon blivit projektledare för att stort utvecklingsprojekt och undrade om jag hade lust att medverka som konsult.

Prova

  • Utse dig själv till någons "skyddsängel". Det kan vara en vän, arbetskamrat, familjemedlem. Bestäm dig för att se till att det går riktigt bra för den här personen och gör det du kan för att göra hennes värld bättre.
  • Eller ta en dag då du går in för att underlätta för andra. Se vad som händer för dig.
  • Träna på att lyssna ännu djupare än vanligt. Som om du skulle återge allt efteråt, både orden och den djupare innebörden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakt

soren@mastercoach.se
+46 8 544 00 610
+46 708 94 24 06
Ramsö, 185 99 Vaxholm