Improvisationsregel 10: Gör fler misstag tack!

I boken Improv Wisdom beskriver P R Madson 13 regler för att lyckas improvisera, på scen och i livet.

När man improviserar är det oundvikligt att det blir fel ibland. Det gäller såväl på scenen som i livet. Om du inte misslyckas, åtminstone ibland, gör du antagligen för lite! För att lyckas krävs inte att man är felfri, utan att man ändrar sin inställning till misstag.

Vi ogillar som regel misstag, vi blir generade, ser oss genom andras ögon och dömer oss för att ha misslyckats. Men de flesta är i själva verket både toleranta och uppskattande inför andras fel och misstag. Vilket till exempel illustreras av alla "bloopers" samlingar som finns på DVD-utgåvor av film och TV-serier (se t ex mina egna bortklippta scener).
I själva verket är misstag nödvändiga för utveckling. När Edison experimenterade sig fram till en glödtråd för sin nya lampa gjorde han fler än 3 000 misstag. Själv lär han ha kommenterat att "varje misstag lärde mig något som jag kunde bygga vidare på i nästa försök". Och där ligger en nyckel till en konstruktiv syn på misstag. Den legendariska amerikanske basketcoachen John Wooden sa: "det laget som gör flest misstag vinner".
Egentligen är "misstag" ett annat ord för "oväntat resultat". OK, det blev inte som man hade tänkt sig, men hur blev det? Vad gav det som man kan utveckla till något nytt? Filmen var tråkig, men stolsgrannen jag beklagade mig till var trevlig, kanske en ny vän? Konstnärer råkar ständigt ut för oväntade resultat. Färgen rann åt fel håll, OK, vad kan man göra med bilden då? Det gäller att se vart "misstaget" har fört en och vilka nya möjligheter det har öppnat för. Det hjälper att kunna släppa tanken på det förväntade resultatet och vara mera uppmärksam på det som blev, snarare än det man ville det skulle vara. Det handlar om flexibilitet.
Observera: att välkomna misstag innebär inte att man inte bryr sig om vad man gör. Det är skillnad på att å ena sidan välkomna och arbeta med ett misstag och å andra sidan att avsiktlig göra fel. Och lika viktigt: om ens misstag drabbar någon annan behöver man erkänna det, reda upp och be om ursäkt.

Prova

  • Ta en risk. Ät på en restaurang som serverar mat du aldrig provat förr.
  • Nästa gång du begår ett misstag, något som känns dumt eller fel. Ta ett djupt andetag, le för dig själv och ta in den nya situationen. Fråga dig själv vad som nu kan och behöver göras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakt

soren@mastercoach.se
+46 8 544 00 610
+46 708 94 24 06
Ramsö, 185 99 Vaxholm