Hur man lyckas med livets improvisationsteater

Den lilla skådespelartruppen kommer in på scenen, utan manus eller repetition. De ber om idéer från publiken och skapar, där och då, i ögonblicket, en scen, en pjäs, till och med en musikal med nya sånger och melodier.

Det kallas improvisationsteater eller teatersport. Det bygger på idéer först formulerade av kanadensaren Keith Johnstone på 70-talet. Och för oss i publiken ser det ut som magi, som om konst – komedi, drama, musik – uppstår spontant, ur inget annat än skådespelarnas kreativitet och arbete.

Fast så är det inte. I själva verket bygger improvisationsteater på ett antal regler, lite som reglerna för en sport. De syns inte, men de finns där hela tiden. Det är de reglerna som skapar strukturen för, och gör samarbetet möjligt och framgångsrikt.


Improv Wisdom är en underbar liten bok som beskriver improvisationsteaterns 13 principer och hur de kan tillämpas i vardagens improvisationsteater. (Författare: Patricia Ryan Madson, dramalärare sedan slutet av 70-talet, förlag: Bell Tower, ISBN: 1-4000-8188-2)

Den kan läsas som en "självhjälpsbok", men för mig blir den mycket mera angelägen och användbar därför att den bygger på resultat från ett långvarigt laboratoriearbete på scenen. När jag läser blir jag glad och inspirerad att använda idéerna i mitt eget liv.

De 13 principerna är:

 1. Säg ja
 2. Förbered inget
 3. Dyk bara upp
 4. Börja var som helst
 5. Var medelmåttig
 6. Var uppmärksam
 7. Inse fakta
 8. Håll kursen
 9. Var vaken för gåvorna
 10. Gör fel, snälla
 11. Handla nu
 12. Ta hand om varandra
 13. Njut av resan

Jag ska presentera dem i kommande inlägg, men börjar med två övergripande insikter.

Process istället för mål

För det första är fokus nästan helt på processen, på vad man gör, snarare än vart det ska leda. Det är rätt självklart i improvisationsteater där det inte finns ett på förhand givet slut, och inte heller tid att komma överens om ett. Madsons poäng är att om man fokuserar på att göra processen rätt så blir det ett bra resultat. Jag tycker det är ett intressant alternativ, eller kanske komplement, till vår mål-fokuserade kultur.

Gör det bara

Improvisationsteater lämnar inte utrymme för att fundera, diskutera, utreda, förbereda. Man går upp på scenen och sätter igång! Man kan inte låta sig hindras av att det är osäkert, obehagligt, svårt eller okänt. Det blir en uppfriskande kontrast till det jag ibland uppfattar som ett överdrivet snackande om, istället för görande av. En av mina älskade mentorer uttrycka det så här: "Om det är dags att ta ut soporna, så ägna inte tid åt att beklaga dig över hur illa du tycker om att ta ut sopor. Ta ut dem!"

Ditt liv är din improvisationsteater. Kliv upp på scenen och sätt igång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakt

soren@mastercoach.se
+46 8 544 00 610
+46 708 94 24 06
Ramsö, 185 99 Vaxholm