Gruks

Piet Hein (1905-1996) var en nutida, dansk renässansmänniska. Han var vetenskapsman, uppfinnare, designer, författare och poet. Han lämnade exempelvis efter sig superellipsen, som enligt Wikipedia är ett kännetecken för Skandinavisk arkitektur och utgör formen för Sergels Torg i Stockholm. Han utformade också spel, en kalender, och en mängd böcker.


Mest känt ur hans författarskap är antagligen hans "Gruks", korta rimmade aforismer om högt och lågt, stort och smått. Jag läste dem först i tonåren och de har stannat med mig sen dess. Hein skrev Gruks på flera språk, jag väljer att återge dem på engelska.

Heins första Gruk publicerades under andra världskriget då Danmarks var ockuperat av Tyskland. Det rådde censur i landet, men Heins dikt väckte inga misstankar hos ockupationsmakten.

CONSOLATION GROOK

Losing one glove
is certainly painful,
but nothing
compared to the pain,
of losing one,
throwing away the other,
and finding
the first one again.

Heins budskap var att om man förlorar sin frihet (en handske) behöver man inte kasta bort sin patriotism och självrespekt (den andra handsken) genom att samarbeta med ockupationsmakten. Det blir smärtsamt den dagen friheten återvänder (man hittar den andra handsken).

Danskarna förstod utan problem budskapet och snart fanns dikten som grafitti över hela landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakt

soren@mastercoach.se
+46 8 544 00 610
+46 708 94 24 06
Ramsö, 185 99 Vaxholm